Kind en Paard  


Een jongen een jaar of 9, heeft weinig zelfvertrouwen en is daarom geneigd om  mee te doen met de anderen om erbij te horen.

Tijdens een wandeling met de paarden zie ik dat niet hij, maar de pony bepaalt waar hij loopt. Ik attendeer hem hierop.

Hoe bedoel je? Zegt hij. Ik leg hem uit dat hij zelf mag bepalen waar hij loopt.

Jij wilt toch niet door de drek heen lopen omdat de pony dat ook niet wil?

Hij kijkt mij wat verontwaardigd aan met vraagtekens in zijn ogen en zegt heel overtuigend, nee zeker niet! Wanneer wij verder lopen stel ik hem vragen over school, waarbij ik vaak weer een terugkoppeling maak naar de situatie van daarnet.

Steeds vaker herkende ik dit soort leerzame contact momenten met kinderen en de paarden en kon ik hen doormiddel van een ervaring met de pony een brug slaan naar de situatie van een kind.


Dit zette mij aan het denken. Zo uit het niets, tijdens de verzorging van de paarden, kreeg ik een mooi beeld voor mij. Een meerdaagse training waarbij kinderen leren “over” en “van” paarden.


 Kind en Paard.

5 ochtenden, vol met leerzame momenten. 


* Dag 1: "Het paard in een kudde"     

           Welk gedrag laat een paard in de natuur zien?     

        

* Dag 2: Wat zien wij van dit gedrag in de omgang met paarden?

            We zullen met de kennis die we hebben opgedaan                             oefenen met de paarden.  Tijdens het oefenen wordt er                     regelmatig gereflecteerd met het dagelijks leven. 

 

*Dag 3: Bewust worden van onze eigen houding.

            Met behulp van een parcourtje van hindernissen in                            de paardenbak oefenen de kinderen hoe het is om een  of                paard pony te leiden langs een zelf gekozen route.

 

*Dag 4:  Wandelen met paard of pony.

            Over het zandpad, door het bos over de stoep en langs                       het fietspad. De kinderen nemen zelf het halstertouw in                     handen en leiden de pony mee tijdens de tocht.

* Dag 5: "Zelf de teugels in handen". 

           De teugels zelf in de handen, op de menwagen. De kinderen               krijgen de keus of zij zelf de leidsels in de handen willen                   nemen. 

Wanneer kinderen beseffen dat zij zelf de leiding hebben over de pony en de wagen zie je ze groeien.  Zij stralen erover!


Het mooie aan Kind en Paard is, dat geen traject gelijk is.

De opbouw is er, alleen de inhoud is gerelateerd aan het groepje kinderen die deelnemen aan het traject. Telkens kan ik een link leggen voor de kinderen naar hun situatie. Hoe mooi is dat!


De kinderen leren tijdens het gehele traject ook heel veel over de paarden, dit is een hele mooie basis voordat zij starten met lessen op een manege!

Kind en paard, 5 ochtenden van 10:00 uur tot 12:00 uur bied ik aan voor 200,- euro. 

Tevens is er een mogelijkheid om het te combineren met Geboorte in Kaart, vraag naar de mogelijkheden. 

 

Opgeven kan  via mywayamigo@gmail.com of 0614555301